Tror Moss FK er på rett vei

(Av Knut Hovland)

Hva tror du om MFKs sportslige muligheter i sesongen som kommer?

Etter oppturen i fjor høst, og noen gode signeringer i vinter, har jo MFK blitt hausset opp som den store opprykkskandidaten. Det synes det er litt tidlig å spå om dette, og det er alltid veldig vanskelig å rykke opp. Men at MFK kommer til å få en positiv sesong og være på et helt annet sted enn i 2013, er jeg bombesikker på. Og lander klubben signaturene til Jorge Rodriguez og Marcos Gondra Krug ser stallen utvilsomt svært sterk ut. Da setter jeg nok noen kroner på MFK-opprykk.

Har klubben tatt de rette grepene?

Utvilsomt! Thomas Thorkildsen er helt klar rett mann på rett plass, og han har fått med seg dyktige folk i styret og viser selv veien ved å jobbe hardt for klubbens beste. Alt tyder på at de som er involvert i klubbens drift nå skjønner hva som må til, selv om ikke alt er like hyggelig å ta i. Men det gjelder å holde tunga rett i munnen og ikke la seg friste til å bruke penger man ikke har.

Kan klubben endelig friskmeldes etter flere vanskelige år?

Nei, det er for tidlig! Klubben har funnet den rette medisinen og må nok ta den en god stund til for å kunne erklære seg frisk. Men 2014 blir et viktig år, der sportslig suksess skal forenes med sunn og riktig drift, slik at et eventuelt opprykk til Adeccoligaen ikke blir et nytt nådestøt. For der oppe er alt veldig mye dyrere …

Hva tror du om mulighetene for et bedre samarbeid mellom klubbene i byen og distriktet?

Mulighetene har aldri vært bedre. Utfordringen er å få mange nok til å tenke likt. Jeg forstår ikke at det er så vanskelig å innrømme at Moss FK er byens fotballklubb nummer én. Det er kjempegøy at Sprint lykkes, og jeg håper A-laget tar steget opp i 2. divisjon igjen. Men da må vi ha MFK i Adeccoligaen – minst! Hva klubben heter må være likegyldig, så lenge vi kan enes om det beste tilbudet for utøverne og for byen. Se hva fotballen gir av omtale for de stedene som har gode lag, se hva TV2 legger i ressurser for å dekke verdens mest populære idrett. Men MFK må jo jobbe for å bli den klubben som kan gi mer av seg selv ut i nærmiljøklubbene og bli den samlende klubben i lokalfotballen. Dette handler om å gi og ta, og jeg tror vi alle er mye flinkere til å ta enn vi er til å gi. Kan MFK hjelpe Sprint til å rykke opp i 2. divisjon, kommer også Sprint til å hjelpe MFK opp i Adecco. Og når Rygge, Ekholt, Kambo og de andre ser hvordan dette fungerer, er jeg skråsikker på at de også vil være med på festen og bidra med sine plussfaktorer. Det er ikke gjort over natten, men det bør være fullt mulig.

Blir det satset nok på egne talenter?

Det blir det vel aldri! Jeg kjenner ikke Arne Erlandsen godt nok til å uttale meg om hans vilje og evne til å ta med seg de unge i utviklingen av A-laget og klubben. Men ansettelsen av Ørjan Christiansen er jo en klassesignering og et kjempeløft rundt akkurat dette, som er en problemstilling i alle klubber. Kan Ørjan få tid til å jobbe primært med talenter og sekundært være assistenten til Arne, lover det godt. I mitt hode gjelder det å finne en balanse som gjør at de beste av de unge får muligheten til å være med A-laget, og eventuelt spille hvis de er gode nok, samtidig som ikke interkretslaget svekkes. For med tanke på å trekke til seg de beste ungguttene i distriktet, og forbli det lokale flaggskipet, er det avgjørende for MFK å ha et juniorlag på interkretsnivå.

Patrick Johnsen kan godt brukes som et eksempel: Han bør etter min mening løftes opp og motiveres på A-laget, der han også lettere kan tilegne seg forståelse for hva som trengs for å bli god nok. Han er en utrolig spennende spiller, men juniorlaget blir en lekeplass for ham, og da er jeg redd utviklingen stopper. I en seniorgruppe må han yte maks hele tiden og han vil være sammen med folk som jekker ham ned der det trengs. Det betyr ikke at han ikke skal spille juniorkamper, men det kommer til å bety at MFK etter hvert kan slå seg på brystet fordi de har produsert enda en toppspiller.

Hva bør ambisjonene være for klubben på sikt?

Vi som har vært med en stund har jo smakt på det ypperste av norsk fotball, og det er ikke skremmende langt fram. Men det handler om å ta små steg, slik MFK nå gjør, og sakte, men sikkert etablere seg trinn for trinn. Adecco er nok det riktige målet i dag, men jeg vil ikke utelukke at Moss FK igjen kan bli en del av norsk fotballs elite – blant de 14 beste.