– Har lært veldig mye i MFK

Tekst/foto: Alvin Holm (alvin@arkiv.mossfk.no)

Hvordan vil du oppsummere det året som du har vært i Moss FK?
– Det er som jeg har sagt hele tiden at miljøet i klubben her er veldig bra og det går både på ledere, trenere, støtteapparat og spillergruppe. Jeg har lært veldig mye dette året som jeg kan ta med meg videre i den nye jobben min i Danmark. Dette blir helt klart veldig spennende. Jeg har lært å kjenne de unge spillerne her veldig bra, og det bor veldig mye spennende talenter helt fra 15 år og oppover i systemet. Nå gjelder det bare å få trene disse riktig frem mot seniorfotball. Da kan MFK se frem til å få noen gode spillere etterhvert. Fremtiden ser dermed meget lys ut!

Hva er det mest positive som du vil huske fra MFK?
– Det må være hva man har klart å få ut av knappe ressurser. Dessuten har trenerapparatet bidratt med det de kan, noe som har vært veldig positivt for hele spillergruppen. Videre det å være åpen og gi alle muligheten, er kjempefint, synes jeg.

Er det en spesiell kamp du husker ekstra godt?
– Det må nesten være treningskampen her hjemme mot HamKam sist vinter da vi vant 4-0 hvor det blir scoret flotte mål. Vi styrte alt som var av spill på banen i to fulle omganger. Utrolig imponerende. Der viste vi at det bor et meget høyt nivå i laget. Og hvis de klarer å stabilisere seg på det nivået i kommende sesong (2007) og får den flyten med gode bevegelser – pluss selvtilliten – så kan man nå så høyt man bare vil.p>

Er det noe negativt som du vil ta frem?
– Det er alltid noe å bli bedre på, og som klubb så tror jeg utfordringen vil bli å legge til rette for at alle lagene i klubben fra de minste og oppover får gode treningsforhold til en hver tid. Det vil bli en kjempeutfordring for Moss Fotballklubb. Det er viktig å tilrettelegge slik at de også får trent godt fornuftig hele tiden uten å måtte bli flyttet rundt forbi hele tiden. Klubben bør prioritere sine egne lag sånn at de får gode treningsmuligheter. En typisk fallgruve er at man må leie ut banen ut på grunn av omkostninger på anlegget. Dermed finner man ikke plass til egne lag. Man må finne en modell slik at det blir plass til klubbens egne lag, i hvertfall.

Nå skal jo du begynne i den danske storklubben Brøndby ut på nyåret. Hvordan ser du på den oppgaven?
– Den jobben blir på mange måter veldig lik jobben her i klubben, men forskjellen der at der er det spillere som allerede har etablert seg og er veldig gode på sine aldersbestemte-landslag. Så det er faktisk kun landslag-spillere jeg skal jobbe med, alt fra G15 til U21. Da blir det å bidra der, pluss å bidra inn mot alderbestemte-landslag som assistenttrener med en rullerende ordning slik det er i Danmark.

Hvordan vil du jobbe med spillerne?
– Det er 12 til 14 klubber i Danmark som har denne lisensen som trener i den stillingen jeg skal ansettes i. De bidrar også inn mot landslagene som assistenttrener. Noe av poenget med stillingen, er at spillersystem og forståelse skal føres fra landslagene og ned mot de unge lagene i storklubbene. Dermed er spillerne allerede er forberedt på hvordan man spiller landslagfotball. Derfor er det på mange måter det samme som her i MFK, men bare at det er med landslagspillere. Da blir det veldig få detaljer som det må jobbes med, og veldig spesifikt. Jeg skal også jobbe tett med U20 treneren og hans lag. Her er det spillere fra 16 år og opp til 19 år som blir neste a-lagskull for Brøndby. Disse guttene spiller 2. divisjons fotball i Danmark og topper allerede tabellen etter bare halvspilt sesong. Laget kan ikke rykke opp siden det skal være en divisjon i mellom, slik det er i Norge.

Stor klubb og større utfordringer, med andre ord?
– Dette blir selvfølgelig en kjempeutfordring i en stor klubb, det vil bli en annen hverdag på en måte hvor alt er tilrettelagt med optimale treningsforhold. Der har de 30 stk baner å velge mellom, altså innendørsbaner, treningstudio, fotballgymnas i selve stadion bygningen som akkurat er ferdig bygget. Der er det ikke snakk om hvor skal vi legge budsjettet, der er det eller snakk om hvor stort overskuddet vil bli noe som er blitt nedjustert i år til pluss 75 millioner kroner. Brøndby er en av de to største klubbene i Danmark sammen med FC København. Disse klubbene kniver hele tiden med ressurser på hver sin måte. Selv om Brøndby er en større klubb, har klubben mindre økonomiske ressurser enn det FCK har. Vi er derimot større på ungdomsarbeidet.

Ser du for deg noe samarbeid mellom MFK og Brøndby etterhvert?
– Jada vi har allerede diskutert sammen med Geir Bakke, Joacim Mensen om forskjellige muligheter. Jeg vet at Geir Bakke kommer ned til Brøndby i slutten av februar på en studietur, hvor han ønsker å se hvordan det trenes i en stor toppklubb. Der skal han også få med seg en kamp eller to under oppholdet sitt. Her vil det være ting som Geir kan plukke opp å ta med seg inn mot sin egen spillergruppe som da vil kunne medføre positive forandringer på det sportslige plan.

Kan det være snakk om bytting av spillere begge veier her, tror du?
– Spillere frem og tilbake er jo alltid et tema. Fotball er jo relasjoner mellom mennesker så når jeg er der nede og samtidig kjenner forholdene i MFK, så kan jeg se på mulighetene om å få en mossespiller ned til København eller den andre veien. Her er mulighetene store for den rette spiller. Vi har også snakket løst om at kansje a-laget skal nedover til Brøndby på treningsleir uken før høstsesongen settes i gang her hjemme i Norge. Der de kan få være en ukes tid for å trene på flotte baner og være godt forberedt til høstsesongen i Adeccoligaen.

Er det en siste hilsen som du vil overbringe til våre ivrige supportere og andre MFK-elskere?
– Det er ekstra moro å være på Melløs når det er mye folk. Stemningen og rammene rundt en kamp smitter over direkte på spillergruppen. Denne “oppbackingen” som Kråkevingen har vist igjennom hele denne sesongen, selv om det har buttet litt imot i perioder, har vært fantastisk. Jeg håper at de fortsetter å bygge seg opp og videreutvikle seg for å støtte laget både i medgang og ikke minst motgang.

– Til slutt så vil jeg få ønske alle spillere, trenere, styret og andre mossinger en god jul og et godt nytt år. Og lykke til med sesongen i 2007, avslutter vår avtroppende toppspillerutvikler Michael Frank.

    © 2018 Moss fotballklubb   - Web: karlsen-design